СОЛАРНЕ ЕЛЕКТРАНЕ – ПРВА ПОМОЋ ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТСКОМ СИСТЕМУ СРБИЈЕ У ВАНРЕДНИМ УСЛОВИМА

1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 Rating 0.00 (0 Votes)

http://seea.gov.rs/Serbian/Prezentacija1.htm

У време недавног ванредног стања и велике потрошње електричне енергије, док је на свим телевизијским каналима и у свим штампаним медијима упућен апел грађанима да искључе бар по једну сијалицу у својим домаћинствима,тим стручњака, задужених за рад соларне електране у Кули (пројекат Агенције за енергетску ефикасност дониран од шпанске владе) предвођен Марјаном Ивановим, спец. тех. наука, показао је да се, упркос изузетно ниским температурама, оптерећеном електро-енергетском систему може конкретно помоћи:

Соларна електрана Средње техничке школе "Михајло Пупин" – Кула дала је свој скромни допринос стабилизацији електро-енергетског система Србије, чиме је потпомогла производњу и несметано снабдевање енергијом домаћинставау веома тешким условима.

Најпре су очистили панеле соларне електране Средње техничке школе "Михајло Пупин" из Куле, што је омогућило генерисање за сада незнатних, али умногоме важних количина електричне енергије.

Такође, што је још важније, на симболичан начин указала је на конкретне предности нових и обновљивих извора енергије, чиме је обухваћен и сегмент унапређења свести о значају енергетске ефикасности и ширег коришћења обновљивих извора енергије.


phoca thumb l skola1


Основна и Средња техничка школа Јован Курсула"из Варварина такође је прикључила на електро-енергетски систем Србије своју огледну соларну електрану.За пример другима да о обновљивим изворима енергије и енергетској ефикасности треба мислити на време, а не само за време ванредног стања у условима кризе електро-енергетског система.

 

Припремила: мр Селена Пјешивац, саветница за комуникације и односе с јавношћу Агенције за енергетску ефикасност Републике Србије